Nyheder

Festivaldød – ”I tager helt fejl”

i 03-10-11

Foto: www.alivefestival.dk

Midt i al krisesnak og identitetsproblematik findes små succeshistorier. Alive Festival ligger i udkantsdanmark, men har på blot tre år manifesteret sig som en vigtig kulturbegivenhed i Thy og en stærk spiller på upcomingscenen i Danmark. Musikparlamentet har taget sig en snak med formand Mads Dahl.

Flere festivaler har hen over sommeren vist underskud og svaghedstegn. Samtidig har der verseret en massiv diskussion om flere større festivalers profil og værdier. Den 20. oktober sætter Musikparlamentet fokus på festivalerne under overskriften ”Festivaldød”. Men kan man overhovedet tale om festivaldød? – I tager helt fejl, mener Mads Dahl, formand for foreningen bag Alive Festival. En lille festival, der er placeret i udkantsdanmark og holder fast i et stramt koncept:

- Det har udviklet sig godt for os, hvor jeg synes, at det koncept vi har lavet omkring vores festival holder. På tre år har vi skabt en klar idé om, hvilken musik vi præsenterer, og hvad man kan forvente af Alive Festival. Det er noget de folk som kommer sætter enormt stor pris på.

Og de folk der kommer, kommer langvejs fra. Festivalen i Thy har de sidste tre år gjort deres til at udskyde festivaldøden.

– Det er store skridt vi tager hvert år. Vi er gode til at lære af vores fejl og erfaringer.

Sådan siger Mads Dahl, og lægger samtidig vægt på, at publikum til festivalen ser positivt på den marginale beliggenhed. Det skal være en rejse at deltage i Alive Festival og dermed kommer både publikum og musikere til at investere – mentalt og ressourcemæssigt – i festivalen. Det giver en helt særlig stemning, mener formanden, og tilføjer, at de ressourcer publikum bruger på festivalen bliver direkte omsat til mere festival året efter.

Nøglen til succes for Alive Festival er tilsyneladende at holde sig til udgangspunktet, blive i deres niche og ikke lade festivalen vokse kvantitativt, men kvalitativt. Det handler om ikke at slå et større brød op end man kan klare. Således satses der ikke på at udvide de fysiske rammer; programmet er stadigvæk kernen, men rammerne skal bakke det op og sørge for, at der er mennesker til alle koncerter:

- Der skal virke fyldt. Det handler om stemning, både blandt publikum og bands. Festivalen er vores lille barn, og vi ved at festival handler om mere end musikken, men vi lukker os aldrig om os selv. Vi er ikke bange for kritik – det er kun dejligt.

Har du andre små succeshistorier fra festivaldanmark, så del dem gerne i kommentarfeltet herunder, og husk at kigge forbi d. 20. oktober når Musikparlamentet sætter fokus på festivalerne.